Mistä tähän on tultu: kodinhoitofilosofiani historia lyhyesti

 Aloitetaanpa alusta.

Huhtikuussa 2017 sain kotiini aloituspakkauksen HomCaren BioSwipe-tuotteita siivoukseen ja pyykkiin. Läksin testailemaan tuotteita ja olin melko yllättynyt siitä, miten helposti esimerkiksi ruokapöytään kuivanut aamupuuro lähti iltapäivällä irti, kun siihen suihkautti Multi Clean -nimistä yleispuhdistusainetta ja antoi hetken vaikuttaa. 

Olin myös superinnoissani siitä, että en enää tarvinnut siivouskomeroon omaa pesuainetta joka asialle: induktiotasolle, jääkaapille, lattialle, keittiön tasoille, peileille ja ikkunoille... Pikkuhiljaa kun vanhat pesuaineet oli käytetty pois, komeron hyllyllä oli vain yleispuhdistusaine Multi Clean ja kylppärin ja vessan puhdistusaine Sanit, sekä pyykinpesuaine, tahranpoistoaine ja tiskikonetabletit. Ai että miten silmä lepää siinä hyllyssä: kun muu talo on täynnä roinaa ja kaikki tasot täyttyvät tavaroista heti kun ne on siistinyt, niin minulla on yksi paikka jota voin käydä ihastelemassa, jossa tavaraa on minimi ja ne ovat aina järjestyksessä.

Siirryin vuonna 2018 tekemään osittaista kotietätyötä ja hoksasin, että minulla on hieman enemmän aikaa arjessa kotitöihin. Kun kotipäivinä ei tullut noustua työpisteeltä hoitamaan toimiston yhteisiä hommia ja työkavereilta alkoi pyytämään apua skypellä sen sijaan, että olisi kävellyt sinne toiseen työhuoneeseen, piti keksiä jotain muuta tauottamaan istumista työtuolista (tiedäthän, istuminen tappaa). Aloin pilkkoa viikkosiivouksen palasiin ja pistin palaset kalenteriin. Maanantaisin oli pyykkipäivä, tiistaina siivosin vessat. Keskiviikkona pyyhin pölyt ja torstaina toimistopäivän jälkeen moppasin. Imuroida tämmöisessä kissa-koira-taloudessa saa jossain päin taloa joka päivä. Viikonloppu oli ihana aloittaa perjantaina toimistopäivän jälkeen, kun tiesi ettei lauantaiaamuna heti ekana tarvinnut alkaa siivoamaan. 

Joulun alla vuonna 2019 aloitin Kodin hyvinvoinnin asiantuntija -koulutuksen ja pohdin kovasti minkälaisen tuotekehitystyön keksisin opinnäytetyönä. Maaliskuussa 2020 jäin kokonaan kotietätyöhön ja hoksasin, että vaikka viikkosiivous oli pilkottu niin silti koti vaati suursiivouksen muutaman kerran vuodessa. Välillä oli käytävä läpi jääkaappi, kuiva-ainekaappi, tiskikonetta ja ovenpieliä piti pestä, roskiskaappi, sauna jne jne jne. Listasin kaikki nämä ja pohdin ja tutkin kuinka usein mikäkin kohde olisi hyvä putsata. Mietin missä ajassa roskiskaappi räjähtää putsauksen jälkeen, samaa mietin mikrosta ja jääkaapista. Ja testasin: jos puhdistan jääkaapin kerran kuukaudessa, onko sen puhdistaminen helpompi homma kuin jos puhdistan sen kerran puolessa vuodessa (kyllä on! Likaa on paljon vähemmän! Ei varmaan yllätä ketään). 

Siitä ajatus sitten lähti ja kehitin #siivouskalenteri :n. Joka viikko jaan Facebook-ryhmässäni omasta siivouskalenteristani sen viikon hommat ja kerron miten ne toteutan. Kävin esittelemässä systeemiä myös Haapajärvellä Info-kirjakaupan kalenteri-teemapäivässä syksyllä 2020. Lisäksi autan asiakkaita tekemään oman siivouskalenterin, sellaisen jossa on juuri hänen kotiinsa oikeat siivouskohteet ja hänen voimavaransa huomioituna. Seuraava steppi on opastaa verkkokurssilla asiakkaita siivouskalenterin pariin. 

Pysy kuulolla, ja tervetuloa ryhmään!
Kommentit

Suositut tekstit