Miksi on Hyvän olon palikat

Miksi minä perustin hyvinvointiyritys Hyvän olon palikat?

No lähdetään vaikka minun, yrittäjän, taustoista. Olen liikkunut koko ikäni. Pienenä en harrastanut virallisesti mitään mutta 12-vuotiaasta alkaen harrastin voimistelua. Voimistelin itse ryhmässä ja nuoruuteni myös ohjasin eri ikäisiä voimistelijoita. Jokusen vuoden pidin taukoa lähdettyäni opiskelemaan mutta myös aikuisena löysin itseni opiskelupaikkakunnalta ohjaamasta nuoria voimistelijoita. Voimistelusta minua kiehtoo se kuinka siinä käytetään liikkeeseen koko kehoa ja kuinka kokonaisvaltaista kehonhallinta lajissa on.

Voimistelun jäätyä vaihdettuani jälleen paikkakuntaa tilalle hiipi pikkuhiljaa juoksu. Opiskeluaikaan olin ohjannut myös aerobiciä ja jossain vaiheessa löysin itseni erilaisilta ryhmäliikuntatunneilta, joissa pääsin hieman samaan fiilikseen vaikka en ohjannutkaan itse. Kävin läpi kuitenkin oikeastaan koko silloiselta paikkakunnalta löytyneen ryhmäliikuntatarjonnan: kaikki mahdolliset Less Millssit, kahvakuulatunnit, kuntopiirit, zumbat... Yhä rinnalla juoksin ja kävelin koiran kanssa. Työskentelin tuolloin ohjaajana lastensuojelussa.

Sitten vaihdoin työpaikkaa ja paikkakuntaa ja siirryin toimistotyöhön. Siirtyminen istumatyöhön paisutti hieman, osin myös siksi että jumpat jäivät uudella paikkakunnalla pois arjesta. Raskaaksi tultuani huomasin, ettei kroppa oikein tykännyt istumatyöstä. Jouduin jäämään pois töistä reilua kuukautta ennen äitiysloman alkua. Raskauden aikana minulle myös maistuivat herkut, erityisesti jäätelö. Ilta toisensa jälkeen istuin sohvalla jäätelökippo sylissä. Kotiin jäätyäni sentään aloin liikkua koiran kanssa päivisin, työssä ollessani en ollut siihen kyennyt ja sehän sai minut syömään vielä enemmän...

Pikkuhiljaa äitiysloman aikana treenasin itseni kuntoon kotona. Motivaattorina toimivat vanhat vaatteet (pihi kun tällaisissa olen, en halunnut ostaa uusia) sekä edessä olevat omat häät. Lueskelin paljon liikunnasta synnytyksen jälkeen ja huokailin, että olisinpa pari vuotta aikaisemmin lueskellut liikunnasta raskauden aikana. Homma olisi ollut huomattavasti helpompi synnytyksen jälkeen.

Aikanaan aloin odottaa toista lasta, ikäeroa tyttärillä on 2,5 vuotta. Nyt olinkin tietoisempi valinnoistani raskauden aikana ja olin opiskellut raskauden aikaisesta liikunnasta ja erityisesti ravitsemuksesta paljon. Minulla oli paljon parempi olo ja olin vähemmän väsynyt kuin edellisen raskauden aikana. Raskauspahoinvointia en nyt tarkoita vaan sellaista kokonaisvaltaista hyvää oloa. Mielessä alkoi pyöriä haave saada joskus jakaa näitä hyvän olon asioita muillekin... Kunnes selkä teki tepposet ja jouduin taas kotiin odottelemaan äitiysloman alkua. Se pelkkä liikunnasta lukeminen ja hyvän ravitsemuksen toteuttaminen ei saanut kroppaa kestämään istumatyön ja kasvavan vatsan yhteispainetta. Liikuntaa olisi pitänyt vissiin myös toteuttaa. Paremman syömisen takia olin kuitenkin loppuun asti hyvinvoiva ja istumatyön loputtua sain kuntoutettua kroppaa liikkumalla ja synnytyksen koitettua olin oikein hyvässä kunnossa. Ja olin toteuttamassa haavettani päästä joskus ohjaamaan hyvinvointiasioita toisillekin: olin aloittanut ravintovalmentajaopinnot!

Synnytyksen jälkeen olin tosi tyytyväinen raskauden aikana tekemiini valintoihin. Loppuraskaudesta olin perehtynyt imettävän äidin ravitsemukseen ja minun oli helppo jatkaa hyvän ravinnon äärellä hyvin voimista ja auttaa samalla vauvaani voimaan hyvin. Pala kerrallaan otin liikunnan mukaan arkeen ja nyt vauvan ollessa puolivuotias kahvakuulailen pihalla päiväuniaikaan ja teen alkulämmittelyt trampoliinilla kolmivuotiaan kanssa. Oma syömisperiaatteeni on nyt niin trendikäs 80-20: syön 80 prosenttisesti hyvää, terveellistä ruokaa, joten 20 prosenttia voi olla hyvää, ei-niin-terveellistä.

Mutta olipa se pitkä alustus! Nyt päästään sitten siihen, miksi perustin Hyvän olon palikat. Kerroinkin jo aikaisemmin, että aloin haaveilla hyvinvointiasioiden jakamisesta ja muiden ohjaamisesta hyvän olon saloihin. Jotkut haaveet ovat sellaisia, että niistä vain pitää tehdä totta ja tämä on yksi sellainen. Ravintovalmentajaopinnot alkavat olla loppusuoralla ja aikasemmin käydyt liikunnanohjauskoulutukset palauteltu mieleen. Lisäkoulutuksia olen jo tutkinut ja seuraavaksi onkin tarkoitus perehtyä vielä lisää koulutuksen kautta raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten liikuntaan ja ravitsemukseen. Myös lopputyöni ravintovalmentajaopinnoissa liittyy samaan kohderyhmään.

Hyvän olon palikat on perustettu siis liikunnan ilosta, rakkaudesta hyvään ja terveelliseen ruokaan sekä halusta auttaa muitakin voimaan hyvin. Jo pohjakoulutukseni yhteisöpedagogi (AMK) sekä sosionomi (AMK) kertonevat halustani ohjata sekä ryhmiä että yksilöitä sekä auttaa heitä erilaisissa arjen haasteissa. Taustani vuoksi osaan avittaa asiakasta myös arjen hallinnassa, jos ei meinaa löytyä aikaa omalle hyvinvoinnille.

Kesä kuluu opiskellessa kirjojen ja harjoitusasiakkaiden kanssa ja syksyllä palvelutarjonta selkiintyy ja varsinainen työskentely voi alkaa. Jos ilmainen harjoitusasiakkuus ravinto-ohjauksessa kiinnostaa, ota yhteyttä sähköpostilla!

Kommentit

Suositut tekstit